Hai să ne uităm la… Hamilton?

Dacă ești fan Disney, probabil urmărești toate știrile legate de acest subiect, contul lor de Instagram sau Facebook sau poate îți atrage atenția pe Imdb. Astfel, nu ai cum să nu observi toată publicitatea de care are parte Hamilton, un musical despre istoria Americii.

Cât de plictisitor ar putea fi după cum sună… Și cât de plictisitor NU ESTE! Nu îți plac musical-urile? După ce vei vedea Hamilton îți garantez că le vei iubi!

 

Hai să afli mai multe! Acest film este experiența unui spectator redată fidel. Înainte să înceapă spectacolul, ochiul (camera) vede publicul și decorul, iar odată ce se aud primele acorduri și actorii apar pe scenă, unghiurile privirii se schimbă (precum și cele ale camerei): ignori publicul,iar  în prim plan se află personajele, reacțiile lor etc…  Ideea acestui musical de pe Broadway (da, BROADWAY) este povestea Americii din vremea când aceasta era cunoscută de către coloniști drept „tărâmul oportunităților”,  spusă de America de acum. De aceea nu va părea anormal faptul că Hamilton deține recordul pentru cele mai rapide versuri cântate în istoria teatrului muzical (o medie de 6.3 cuvinte pe secundă). Astfel, poate îți dai seama că acest musical cuprinde o varietate de genuri muzicale (inclusiv hip-hop, R&B și jazz), ce reflectă diversitatea din America de astăzi.

Dar cine este Alexander Hamilton? El este unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii. A fost specialist în drept constituțional și un vizionar al vremurilor sale și pe lângă reușitele sale politice a avut și numeroase conflicte după cum se va observa în acest film-spectacol biografic.

Toate melodiile sunt compuse de Lin-Manuel Miranda. El a compus și cântecele din Moana/Vaiana, pe care nu ți le puteai scoate din minte dar a avut o prezență memorabilă și în „Mary Poppins revine”. Poți afla mai multe despre Lin-Manuel Miranda chiar de aici. Dar regia? Aceasta a fost lăsată în mâinile lui Thomas Kail, un regizor de teatru  american, cunoscut pentru regizarea musical-urilor „In the Heights” și „Hamilton”.

Acest musical a apărut inițial pe Broadway în 2016 și a câștigat premii importante (precum premiul Tony la categoria “Cel mai bun musical”, premiul Pulitzer pentru dramă și premiul Grammy la categoria „Cel mai bun album de teatru muzical”), iar acest lucru i-a motivat pe cei de la Disney să ecranizeze Hamilton în 2020 special pentru noua platformă Disney +, cu actorii originali. Filmările au avut loc în 3 zile, în timpul unor reprezentații cu și fără public, iar rezultatul final este incredibil și îți poate oferi experiența Broadway la tine acasă. Deși aceste filmări au fost realizate inițial pentru un documentar în două părți, producătorii au observat potențialul întregii povești și au legat-o într-un festin muzical.

Ca să mă asigur de faptul că Hamilton este într-adevăr genial, am încercat să îi caut orice imperfecțiune și ghici ce: nu prea am găsit! Într-adevăr, apare și dispare o floare în timpul unei scene (noroc de Imdb, altfel nu îmi dădeam seama), dar în rest totul este planificat până la cel mai mic detaliu (De exemplu, scrisorile sunt transcrieri ale documentelor originale, iar în timpul unui cântec este folosită hârtie ce arde exact 2 minute pentru a se putea realiza ieșirea de pe scenă în întuneric). Cât despre cinematografie, aceasta este impecabilă și surprinde toate gândurile personajelor. De asemenea, deschiderea spectacolului vine cu un spoiler legat de final, și inițial credeam și eu că acest lucru va afecta intensitatea punctului culminant, dar m-am înșelat.

Concluzia? Cu siguranță Hamilton este unul dintre cele mai bune filme care au apărut anul acesta  (date fiind circumstanțele în care ne aflăm). De ce? Pentru că oferă, prin construcția sa teatrală, o imensă spectaculozitate, grandoare, culoare și emoție.

Eu sunt Ramona Ibănescu și filmele pentru mine sunt precum un hobby (ce vine la pachet cu specializare în filme de acțiune și desene animate) și, da, sunt la început de drum. Dacă vrei  să vezi tot ce îmi atrage atenția în acest domeniu, poți să îmi urmărești contul de Instagram, @movie.tips_ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.