Festivalul Internațional de Film Experimental București 2020 online si offline

De la apariția primelor filme, regizorii au căutat în permanență metode inovative de creație care să le ofere rezultatele dorite. Cinematografia experimentală este probabil una dintre cele mai nișate dar, în același timp și una dintre cele mai personale categorii cinematografice. Festivalul Internațional de Film Experimental București se alătură în acest an festivalurilor care devin accesibile întregii țări prin mediul online în perioada 24-29 noiembrie pe platforma de streaming a evenimentului. Mostre de inovație și libertate de creație, incluse în selecțiile marilor evenimente cinematografice ale lumii vor fi prezentate în premieră în România în cadrul festivalului.

Pentru cei care au cum sa ajungă fizic prin București, BIEFF a organizat și ceva offline sub forma unor expoziții audio-vizuale, prezentate la Rezidența BRD Scena9, Anca Poterașu Gallery, Diptych Art Space, ETAJ Artist-run space, Institutul Goethe despre care voi detalia la finalul articolului.

Filmele celei de-a zecea ediții sfidează barierele convenționalului, propunând noi maniere de a imagina prezentul și viitorul și sunt completate frumos de panel-uri cu discuții pe teme diverse.

Iată ce poți să vezi la ediția numărul 10 BIEFF 

Marți 24 noiembrie
19:00 – A Brave New World: Embracing Utopia
21:00 – A Brave New World: The Spectre of Dystopia
Miercuri 25 noiembrie
19:00 – Public Eye, Private I
19:00 – Panel: The Spectre of Dystopia. Despre etică, bio-politică și resurgența fascismului
21:00 – A State of Grace
Joi 26 noiembrie
19:00 – Panel: Public Eye, Private I. Despre reprezentarea publică a rolurilor de gen
19:00 – The Map Is Not the Territory
21:00 – Golden Shorts
Vineri 27 noiembrie
17:00 – BIEFF – A DECADE OF CINEMATIC INNOVATION/ 1
19:00 – Panel: The Map Is Not the Territory. Despre reprezentări contemporane ale migrației și strămutării
19:00 – An Act of Violence
21:00 – Sublime Bodies
Sâmbătă 28 noiembrie
17:00 – BIEFF – A DECADE OF CINEMATIC INNOVATION/ 2
17:00 – Panel: An Act of Violence. Despre reprezentările violenței
19:00 – Berlinale Spotlight: Forum Expanded
19:00 – Panel: Sublime Bodies. Spre o revendicare a reprezentărilor sexualizate ale corpului
Duminică 29 noiembrie
19:00 – Panel: Berlinale Spotlight: Forum Expanded – Oamenii și tehnologia în conversație
21:00 – Awarded films

Evenimentul dedicat filmelor care depășesc barierele genurilor va fi accesibil spectatorilor de pe întreg teritoriul țării, pentru prima dată în istoria festivalului. O amplă selecție de experimente cinematografice temerare va aduce atmosfera sălilor de proiecție în casele iubitorilor de artă, iar o serie de expoziții audio-vizuale va provoca spectatorii din București să descopere noi forme de explorare a limbajului cinematografic în galeriile partenere.

Așa cum se vede din program, ediția 10 aniversară a festivalului va avea un calup special realizat din scurtmetrajele premiate de-a lungul celor noua ediții de BIEFF. Pe langă acest calup aniversar, festivalul este împărțit în Competiția internațională împărțită în 7 categorii:

  • A brave new world – Embracing Utopia, o invitație de de a privi lumea așa cum ar putea să fie, printr-o oglindă speculativă întoarsă realităților contemporane
  • A brave new world – The Spectre of Dystopia, avertismente pentru prezent, sub forma unor semne prevestitoare despre un viitor posibil care poartă o asemănare neliniștitoare cu trecutul nostru.
  • Public Eye, Private I, unde feminitatea prezentată ca o sumă de acțiuni specifice întreprinse într-un context public și, vice-versa, reflecția unei interiorități care devine conștientă de presiunea socială de a performa și de consecințele acestui fapt.
  • The map is not the territory care relevă relațiile migrantului cu spațiile pe care ace(a)sta le lasă în urmă, le descoperă sau le regăsește.
  • An Act of Violence, chestionează și polemizează cu ideea de moralitate a violenței.
  • Sublime bodies este un punct de pornire a unei reflecții experiențiale asupra unor concepte precum întruparea, identitatea, sexualitatea și senzorialitatea.
  • A state of grace scoate în evidență acel spațiu în care ritualul și mitologia își recâștigă însemnătatea originală, față în față cu un cotidian din ce în ce mai greu de descifrat.

Golden Shorts este un program care adună la un loc scurtmetrajele premiate în ultimul an la festivale de renume precum Ursul de Aur la Berlinale, Premiul Special al Juriului la Clermont-Ferrand, Premiul Orizzonti la Veneția sau Premiul Principal al Juriului Internațional la Oberhausen.

Programul Berlinale Spotlight: Forum Expanded pătrunde mai mult în selecția prestigioasei secțiuni a Festivalului Internațional de Film de la Berlin care sfidează barierele formale și temporale oferind o perspectivă asupra unui viitor alternativ.

Festivalul va fi încheiat cu o vizionare a filmului câștigător.

Cum cumperi abonamentul?

Abonamentul costă 50 de lei și oferă acces la toate filmele din festival. El poate fi achiziționat de pe platforma de streaming BIEFF aici.

Nu ai auzit de filmele din program până acum? Nici o problemă te lasam în continuare cu trailerul festivalului.

 

Expozițiile audio-vizuale găzduite de galeriile partenere:

La Goethe-Institut // Pavilion 32 – expoziția MINUNATA LUME NOUĂ – poți vedea 4 filme din Berlinale Forum Expanded, secțiunea de avangardă a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin – pentru a putea vizita expoziția trebuie să trimiți un e-mail aici.

La Anca Poterașu Gallery – expoziția Public Eye, Private I  – prezintă cu o selecție de scurmetraje, o serie de perspective temerare asupra identității feminine, deopotrivă obiective și subiective, apelând la imagini de arhivă, documente oficiale și materiale disponibile în mediul online. Pentru a putea vizita expoziția trebuie să contactezi galeria pe Facebook, Instagram sau la numărul de telefon 0762535931.

La Rezidența BRD Scena9 – expoziția A Brave New World – 7 scurtmetraje te vor purta între utopie și distopie.

La Diptych Art Space – expoziția The map is not the territory – 6 scurtmetraje vor completa expoziția.

One thought on “Festivalul Internațional de Film Experimental București 2020 online si offline

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.