Cinematografele online – Iată ce opțiuni există

Pandemia afectează puternic industria cinematografică, iar sălile de cinema s-au tot închis, și redeschis, și iar reînchis în această toamnă. Filme noi nu se prea mai lansează și acest lucru a cam adus nemulțumiri publicului cinefil. Unele cinematografe au decis să deschidă versiuni online, iar în acest articol vei afla mai multe despre locurile online unde poți vedea filme de la cinema.

Deși unele cinematografe online au apărut încă din timpul verii, și am tot anunțat prezența lor pe pagina noastră de Facebook, în ideea că vremurile se vor îmblânzi, iar cinematografele vor fi din nou deschise, și prin urmare nu vor rezista aceste servicii. Cum lucrurile rămân pe poziții, cum ați întrebat și voi despre ele și cum au început tot mai multe cinematografe să apară online, am reușit să strângem o listă de oferte cinefile. Prețurile unei vizionări sunt modice și poți savura filmele alătui de întreaga familie din confortul sufrageriei tale.

VOD se traduce drept Video On Demand, iar serviciile prezentate în continuare sunt, în fond, o formă de acest fel. Dincolo de platformele consacrate de tip Netflix și Hbo Go (pe care nu are niciun sens să le mai includ aici, că sunt deja ultra-cunoscute), aceste platforme pun la dispoziția utilizatorilor filme achiziționate și distribuite în mod legal, la prețuri accesibile. Filmele se pot viziona doar pe teritoriul României, dar fiecare țară are, cu siguranță diverse platforme asemănătoare.

Am decis să nu includ festivalurile, deși toate sunt acum online, pentru că ele sunt trecătoare. Cu toate acestea, poți urmări pagina noastră de Evenimente unde realizăm articole dedicate pentru o mulțime de festivaluri ajunse acum și în format online. Și dacă tot sunt la recomandări, îți reamintesc și de articolul nostru din primăvară cu site-uri unde poți vedea fime gratuit în mod legal.

Dar să ne întoarcem la Cinematografele online. Îți voi spune pe îndelete despre fiecare dintre platformele de Cinema online pe care le știm (dacă tu știi altele, dă-ne un semn și vom actualiza), ce filme poți vedea pe ele, cum le poți accesa și la ce prețuri.

Happy Cinema Play

Cinematografele Happy Cinema sunt deja prezente în mai multe orașe ale țării, iar o dată cu schimbările recente au dezvoltat platforma Happy Cinema Play unde sunt o mulțime de filme mai noi sau mai vechi. Interesant este că dacă inițial puseseră accent pe documentarele de artă și pe spectacolele de teatru pentru copii – proiectele lor consacrate, acum au început să pună pe platformă o mulțime de filme mai noi sau mai vechi, românești sau străine, din filmele care au rulat în cinema și în festivaluri.

Prețul pentru acces la film timp de 24 de ore este de 12 LEI. Până pe 15 noiembrie au o promoție de BLACK FRIDAY cu 5 lei biletul.

Câteva filme recomandate: Călătoria fantastică a Maronei, Maria, Regina României, Calmul dinaintea furtunii, After / După ce ne-am întâlnit, Un detectiv afemeiat, Extrem de pervers, șocant de violent și diabolic, A-nnebunit bunica!, Parazit și multe altele.

Cinemateca online

Este platforma online a Cinematecii Române. Au fost primii care au abordat această metodă și, deși prezintă filme vechi, alb-negru, de colecție, sunt activi online pe pagina de facebook promovând filmele din program. Ei au abordat metoda de difuzare prin Eventbook . Cinemateca și-a păstrat stilul de vizionare programat și fiecare film din program poate fi urmărit online între orele 14.00 și 23.59.

Prețul biletelor este 10 lei, iar filmele sunt programate săptămânal, câte unul pentru fiecare zi. Și ce mai filme…

Proiecţii online Elvire chez vous

Cinematograful Elvira Popescu a fost primul cinema redeschis în aer liber și cum vremea nu mai ține cu nimeni în această perioadă, au lansat și ei programul de proiecții online, tot prin Eventbook. Pe lângă multitudinea evidentă de filme franțuzești de ieri si de azi, cei de la Elvira Popescu pun spre vizionare și filme nou lansate, filme românești sau filme festivaliere de succes. Fiecare film din program poate fi urmărit online între orele 19.00 și 23.59, iar programul pe zile (de joi până duminică) se anunță din timp.

Prețul biletelor este 15 lei.

Proiecţii online Cinema Muzeul Țăranului

Și Cinema Muzeul Țăranului oferă posibilitatea de vizionare în mediul online a unor filme din repertoriul său aflate în exploatare în ultimii ani, conform discuțiilor și acordului cu distribuitorii acestora.  Filmele pot fi vizionate pe întreg teritoriul României.

Filmele propuse în acest program de proiecții online sunt pentru întreaga familie: filme de animație, comedii, filme de ficțiune care să ne inspire să devenim mai buni, precum și documentare menite să ne deschidă inimile și ochii către cei din jurul nostru, dar și filme de artă premiate în marile festivaluri de film din lume ale unor autori cu o puternică viziune artistică.Pentru a se apropia de experiența vizionării simultane în sala de cinema, în fiecare seară va fi disponibil pe platforma Eventbook un film la ora 19:00.

Prețul biletelor este 15 lei.

ARTA-Acasă

Cinematograful Arta din Cluj a păstrat ideea de cinematograf cu program săptămânal. ARTA-Acasă are o ofertă diversă tot disponibilă pe Eventbook, bazată pe filme de artă, documentare și promovează filmele pe pagina de facebook cu descrieri și trailere. Îmi place că sunt foarte prezenți și transmit o energie faină. Clar sunt de urmărit atât pentru filme inedite, cât și pentru dinamismul lor.

Filmele pot fi vizionate în 24 de ore din momentul achiziției biletului, pe teritoriul României. Prețul unui bilet este de 12 lei.

Bad Unicorn on Vimeo și Eventbook

Distribuitorul independent Bad Unicorn a luat decizia de a pune la dispoziția cinefililor din România filmele pe care le au în portofoliu prin platforma Vimeo. Vorbim de filme care au fost vedetele tuturor festivalurilor de film și care reușesc să te atingă sufletește la cel mai înalt nivel emoțional. Filmele distribuite de Bad Unicorn mi-au adus mereu aminte că „this is what’s worth fighting for”. Nu știu cum au avut fler să le aleagă, însă pot spune că nu trebuie să le ratezi.

Filmele se pot vedea cu 3$ timp de 72 de ore sau îl poți achiziționa pentru timp nelimitat cu 8$.

Câteva filme recomandate: Dumnezeu există şi numele lui e Petrunija, Copilul problemă, Păsări călătoare, Utoya – 22 iulie, Amanda.

Din ce am înțeles, trebuie să treacă minim 4 luni de la lansare pentru a putea fi puse la dispoziție online (din acest motiv nu sunt chiar cele mai noi filme online legal nicăieri), așa că la începtul anului vom putea vedea și cele mai noi filme ale lor: Corpus Christi și Babyteeth: Prima iubire, două filme după care încă nu îmi revin 💜.

Update! Între timp avem și noile lor filme disponibile, iar filmele lor sunt disponibile și prin Eventbook la prețul de 15 lei pentru 72 de ore.

Independența Film on Vimeo

Și distribuitorul Independența Film a introdus filmele din portofoliu pe platforma Vimeo la dispoziția cinefililor din România. Poți accesa aici filme premiate – precum Parasite -, filme controversate – precum Nymphomaniac -, documentare – precum cel cu Amy Winehouse și chiar o selecție fascinantă a filmelor unuia dintre regizorii spanioli ai momentului, Pedro Almodóvar.

Filmele se pot vedea cu 3$ timp de 48 de ore sau îl poți achiziționa pentru timp nelimitat cu 8$.

Cinesquare Romania

Cinesquare este cel mai mare serviciu de tipul video-on-demand din regiunea balcanică, cu focus atât pe filme balcanice, cât și pe filme europene. Cu o listă semnificativă de peste 700 de titluri este puțin probabil să nu găsești ceva interesant.  Tot pe platforma au fost implementate și câteva festivaluri, la noi festivalul Película.

Câteva filme recomandate: Transit, Pelé: A Origem, Dalida, Snow in Venice, Jurnalul familiei -escu, Muntele Magic.

Există trei tipuri de abonamente: 1 lună: 9,55  lei, 3 luni: 23,95 lei și un an: 76,75 lei. Pentru acces punctual timp de 72 de ore, Cinesquare Romania are preturile: 1,20 lei scurtmetrajul, 2, 40 lei documentarul și 4,80 lei lungmetrajul. Există și filme gratuite în oferta lor.

TIFF Unlimited

Deși este platforma Transilvania International Film Festival, pe TIFF Unlimited poți vedea filme tot timpul, ca pe Netflix sau Hbo Go. Bilunar apar filme noi pe platformă și sunt filme premiate, filme de artă, filme experimentale și filme clasice. Un conținut divers, atent curatoriat, cu secțiuni tematice, care includ atât filme din programul festivalului, cât și din portofoliul companiilor de distribuție de film din România. TIFF Unlimited face accesibile publicului din România numeroase filme de gen, filme pentru întreaga familie și pentru toate gusturile.

Toți abonații vor beneficia de gratuitate timp de două săptămâni, după ce și-au făcut un cont, indiferent de tipul de abonament ales. Abonamentul este: 1 lună – 5€ (fără tva inclus) sau 12 luni – 65 € (cu tva inclus).

Câteva filme recomandate: Sieranevada (2016), Mr. Gaga (2015), Moromeții 2 (2018), La Cérémonie (1995), Șarada / Charade (1963), Pisica albă, pisica neagră / Black cat, white cat (1998), Omul care l-a ucis pe Don Quijote / The Man Who Killed Don Quixote (2018), Infecția / Infection (2019)

 

Deși nu intenționez să transform acest articol într-un manifest, realitatea este că ar cam fi momentul să ne susținem cinematografia.

Da, cultura e muncă. Da, e normal să se plătească un bilet pentru a vedea un film. Da, întregul sistem cinematografic de la noi (și nu numai) este în colaps. Hai să ne asigurăm că după ce trece pandemia avem unde să vedem un film… și eventual avem ce filme să vedem. Hai să o lăsăm mai moale cu piratatul filmelor și să apreciem munca echipelor de realizare și distribuție a filmelor.

Situația la nivel global nu e roz, iar la nivel local este mult mai dramatică. Bani în această îndustrie nu prea ajung, iar prin vizionarea online în acest mod, poți contribui și tu la continuitatea cinematografiei din România. Nu se stie cât va mai dura pandemia, când se vor putea redeschide cinematografele, dar ar fi frumos să le găsim deschise, nu în faliment. După această vară a fost un cinematograf care a pierdut lupta, după cum îți povesteam, și sperăm ca acest lucru să nu se mai repete. Sunt multe de spus, dar nu în acest articol informativ. Ideea este că dacă vrei să vezi un film online, uite-te și pe cinematografele online pentru că vei găsi filme alese și la preturi avantajoase.

Aladar, abia aștept să îmi povestești despre experiența ta cu cinematograful online.

One thought on “Cinematografele online – Iată ce opțiuni există

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.