Lumea fascinantă a nordicilor la Nordic Film Festival

Ei bine, dacă iarna a ținut la noi în țară doar câteva zile, iar tu îți dorești o iarnă „ca afară”, îți propun să treci între 19 și 23 februarie 2020 la Cinema Elvire Popesco din Bd. Dacia Nr. 77 pentru a vedea filmele propuse de Nordic Film Festival. Ediția din București te așteaptă cu cinci zile de proiecții premiate, 18 filme de lungmetraj și o selecție de scurtmetraje realizate de cineaști din toate cele cinci țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia.

Iubitorii de film sunt invitați să aleagă dintr-un program bogat și divers – de la dramă, comedie, documentar și filme pentru copii sau scurtmetraj, peliculele selectate îi vor încânta pe toți care vor trece pragul cinematografului în perioada festivalului. Proiecțiile vor fi subtitrate atât în limba engleză, cât și în limba română.

La Nordic Film Festival vei avea ocazia de a vedea o selecție de pelicule premiate la mari festivaluri și nu numai, precum Amanda Awards, Amiens IFF, Ale Kino!, Athens IFF, Angers EFF, Baltic Debuts FF, Bodil Awards, Beijing IFF, California IFF, Chicago IFF, Danish FA, Edda Awards, Göteborg FF – FIPRESCI, Giffoni FF, Guldbagge Awards, LocarnoMatsalu INFF, Sundance sau Viten Film Festival.

Unde pui că avem și un concurs pe Facebook cu ocazia acestui festival. Participă până pe 21 februarie la concursul cu filmele pentru copii și vei putea fi unul dintre câștigătorii unei invitații duble la unul dintre cele 4 filme pentru copii prezentate mai jos:

„La școală învățăm că ținutul nordic este plin de fiorduri, lacuri, o natură fascinantă și resurse din belșug. La știri, aflăm că Țările nordice au cel mai ridicat nivel de trai și cei mai fericiți oameni din lume. Iar din aceste filme descoperim ce îi face pe nordici cu adevărat speciali. Observăm cum reacționează ei când cotropitorii vor să pună mâna pe resursele lor, când cei mai fericiți oameni din lume dau de probleme sau când într-o comunitate mică apar personaje ce distrug acea ordine perfectă a lucrurilor. Prin aceste filme putem arunca o privire atât în istoria lor cât și în societatea modernă și putem extrage și noi din valorile nordice și din ceea ce îi face pe ei unici.”, spune Vlad Rotaru, selecționerul festivalului.

Iată programul Nordic Film Festival și câteva informații despre filmele pe care le vei putea vedea la acest festival.

Program proiecții 19 februarie

Deschiderea festivalului va fi marcată de compilația de scurtmetraje. Ele vor fi difuzate începând cu ora 18.30. Durata: 1h 30m Subtitrat în Română și Engleză

  • Miniyamba (r: Luc Perez, 15’, Danemarca)
  • Three Men (r: Emilsson Emil Alfreð, 12’, Islanda)
  • Best Friends Forever (r: Katrin Bjorgvinsdottir, 12’, Islanda)
  • Ladyboy (r: David Sandberg, 8’, Suedia)
  • Premature (r: Gunhild Enger, 16’, Norvegia)
  • Marras (r: Sami Mustonen, 23’, Finlanda)
Program proiecții 20 februarie

A doua zi de festival aduce următoarele filme:

16.30 – The Stranger/ Documentar / 2017 / Danemarca / Durata: 1h 40m / Regie: Nicole Nielsen Horanyi

Cuceritor, amuzant și moștenitor al uneia dintre cele mai bogate familii din Danemarca… Definiția bărbatului perfect sau doar o aparență înșelătoare? Amanda îl invită în casa și viața sa, dar face oare alegerea corectă?

Premiat: DOC NYC – Premiul Juriului

https://www.youtube.com/watch?v=uEvjocw1PNo

18:30 – The Void / Dramă / 2018 / Finlanda / Durată: 1h 37m / Regie: Aleksi Salmenperä

The Void este povestea unei relații tumultuoase dintre o actriță de succes(Pihla) și un scriitor(Eero) ce se chinuie să își câștige existența. Nici unul din ei nu vor să își sacrifice cariera deși relația lor este într-un stadiu precar. Eero apelează la măsuri disperate pentru a își pune cariera pe picioare iar Pihla abia începe să se obișnuiască cu noul rol de mamă. Dar este oare spațiu și pentru relația lor în planurile grandioase pe care le au ? Eero și Pihla o iau fiecare pe căi separate pentru a căuta aceste răspunsuri și ajung în locuri precum Havana, Hollywood, Oceanul Atlantic sau Laponia.

Premiat: Jussi Awards – Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun montaj

https://www.youtube.com/watch?v=R4UgYyfa_CQ

20:30 – Becoming Astrid / Dramă / 2018 / Suedia / Durată: 2h 3m / Regie: Pernille Fischer Christensen

Când Astrid era mică, a trecut printr-o calamitate ce a afectat-o profund. Însă tot atunci i s-a întâmplat și un miracol, oferindu-i o clarviziune in sufletele copiilor. Acel incident a convins-o că trebuie să renunțe la normele sociale și să își asculte inima, transformând-o în probabil cea mai inovatoare scriitoare a timpurilor noastre.

Becoming Astrid (2018) este o dramă suedeză regizată de Pernille Fischer Christensen.

Premiat: Chicago IFF – Cel mai bun film străin

 

Program proiecții 21 februarie

15:30 – A Toad Story + Reflections/ Documentar / 2016 / Norvegia + Suedia / Durata: 50m + 1h20m (2h 10m)

A Toad Story: Într-un fiord din Norvegia, o zonă mică este schimbată pentru totdeauna, din cauza unui drum trans-european ce amenință comunitatea locală de broaște.
”A Toad Story” spune o poveste despre cum mărețiile planetei se pot reflecta în cele mai mici creaturi.

Reflections: Regizoarea o duce pe mama ei, Karin Broos, o faimoasă pictoriță suedeză, într-o călătorie la marea Letoniei, sperând să apropie distanța dintre cele două. Din această experiență iese un film intim și poetic, explorând cele mai adânci camere ale creierului uman și complexitățile relației dintre o mamă și o fiică.

Premiat: Matsalu INFF – Cel mai bun Regizor / Viten Film Festival – Premiul Publicului

18:00 – And Breathe Normally / Dramă / 2018 / Islanda / Durata: 1h35m / Regie: Isold Uggadottir

Viața a două femei se intersectează prin circumstanțe extraordinare, după care o prietenie delicată începe să se formeze între cele două. O mamă islandeză și o imigrantă din Guinea lucrează la o strategie comună de a-și regândi viața și prioritățile.

„And breathe normally” / „Andið eðlilega” este un film islandez în regia lui Isold Uggadottir

Premiat: Sundance – World Cinema Dramatic Award/ Göteborg FF – FIPRESCI/ Athens IFF – Cel mai bun film

20:00 – A Fortunate Man / Dramă / 2018 / Danemarca / Durata: 2h 46m / Regie: Bille August

Peter Sidenius este un tânăr ambițios și un creștin devotat dintr-o familie din Vestul Danemarcei de la sfârșitul secolului al 19-lea. Călătorește la Copenhaga pentru a studia ingineria, contrar așteptărilor tatălui său, care e preot, și intră în contact cu Jakobe, o tânără dintr-o familie de evrei bogați. Peter începe să lucreze la un ambitios proiect de inginerie în regiunea natală, dar, înainte să își vadă visul împlinit, trebuie întâi să se confrunte cu mândria sa.
”A fortunate man” (Lykke-Per) e o producție daneză regizată de Bille August, care îi distribuie în rolurile principale pe Esben Smed, Katrine Greis-Rosenthal si pe Benjamin Kitter.

Premiat: Danish FA – Cea mai bună scenografie/ Bodil Awards – Cea mai bună actriță (Katrine Greis-Rosenthal) / Beijing IFF – Cel mai bun film

Program proiecții 22 februarie

11:00 – Hayflower, Quiltshoe and The Rubens Brothers / Film pentru copii / 2017 / Finlanda / Durata: 1h 30m / Regie: Anna Dahlman

Când familia Cowbell pleacă într-o lungă vacanță, poliția locală este fericită. În final un weekend liniștit! Fericirea lor se dublează atunci când aceștia câștigă o vacanță de o săptămână la o cabană. Ce nu știu ei este că acea cabană este chiar lângă cea a familiei Cowbell, așa că se deghizează pentru a nu fi recunoscuți. Însă fetele familiei Cowbell își dau seama de asta și pornesc într-o misiune pentru a îi demasca pe aceștia. Ceea ce urmează este o săptămână plină de acțiune și comedie

13:00 – I am William / Film pentru copii / 2017 / Danemarca / Durata: 1h 22m / Regie: Jonas Elmer

Viața lui William nu este deloc ușoară. Mama lui este într-un sanatoriu și nu poate avea grijă de el, așa că acesta locuiește alături de unchiul său, Nils. Nils a ieșit la pensie devreme și își petrece zilele cumpărând antichități și vânzându-le la un preț favorabil. Nils, însă, are o datorie la niște mafioți. William va trebui să găsească imaginația și curajul necesar pentru a îl salva atât pe unchiul său, din ghearele mafioților cât și pe sine, din problemele cu bătăușii clasei.

„I am William” / „Jeg er William” este un film în regia danezului Jonas Elmer

Premiat: Ale Kino! – Cel mai bun film pentru copii

15:00 – Going West/ Dramă-Comedie / 2017 / Norvegia / Durata: 1h 16m / Regie: Henrik Martin Dahlsbakken

Un profesor de muzică fără loc de muncă își duce tatăl transexual într-o drumeție pe coasta de vest a Norvegiei, pentru a onora îndemânarea mamei sale decedate la cusut. Going West este un film călduros despre viață, iubire și pierdere. Premii: Amanda Awards – Cel mai bun actor într-un rol secundar (Ingar Helge Gimle).

Premiat: Amanda Awards – Cel mai bun actor într-un rol secundar (Ingar Helge Gimle)

https://www.youtube.com/watch?v=QBqPmndEm3c

16:45 – Of Horses and Men / Comedie Neagră / 2013 / Islanda / Durata: 1h 21m / Regie: Benedikt Erlingsson

Într-o zonă singuratică a Islandei, nu prea ai ce altceva să faci decât să observi caii, vecinii, și caii vecinilor, prin binoclu.
Dragostea este acerbă, așa că viața se bea, iar moartea se uită, având consecințe grave pentru locuitorii micii comunități.

Of horses and men (Hross í oss) este o dramă suedeză in regia lui Benedikt Erligsson.

Premiat: Edda Awards – Cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun regizor/ Amiens IFF – Cea mai bună actriță (Charlotte Bøving)/ Goteborg FF – FIPRESCI, Cel mai bun film

18:30 – Goliath / Dramă / 2018 / Suedia / Durata: 1h 28m / Regie: Peter Grönlund

Kimmie e un tânăr de 17 ani care trăiește într-un mic oraș industrial din Suedia. După ce tatăl său e arestat, trebuie să aibă grijă de familia lui, moștenind ,,munca’’ și statutul social al tatălui său, chiar dacă activitățile respective nu sunt neapărat legale.

Goliath este o dramă regizată de suedezul Peter Grönlund, avandu-i ca protagoniști pe Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Cornelia Andersson, Holger Johansson.

Premiat: Guldbagge Awards – Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor (Joakim Sällquist), Cea mai bună muzică, Cel mai bun montaj

20:30 – Winter Brothers / Dramă / 2018 / Danemarca / Durata: 1h 33m / Regie: Hlynur Pálmason

“Winter Brothers” este povestea a doi frați, care, deși lucrează în aceeași mină de calcar din Danemarca, modurile în care își înfruntă greutățile vieții sunt diametral opuse. Mediul inospitalier în care trăiesc, obiceiurile și ritualurile culminează într-o dușmănie violentă între ei și o altă familie.

Premiat: Angers EFF – Cel mai bun film/ Beijing IFF – Cel mai bun film/ Danish FA – Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor/ Locarno – Cel mai bun actor

Program proiecții 23 februarie

11:00 – In the forest of Huckybucky / Animație-Film pentru copii / 2016 / Norvegia / Durata: 1h 15m / Regie: Rasmus A. Sivertsen

Claus, Morten, Domnul Iepure și toți prietenii lor locuiesc în Pădurea Huckybucky. Un loc fermecat, dar chiar și așa, animalele mici trebuie să se ferească de cele mari. Din păcate, vulpea Marvin are o tendință de a mânca șoriceii ce îi ies în cale. Așa că ariciul Horace începe să gândească o lege, astfel încât toate animăluțele să poată trăi în pace și să devină prieteni.

„In the forest of Huckybucky” (Dyrene i Hakkebakkeskogen) este o animație pentru copii, regizată de norvegianul Rasmus A. Sivertsen, apărută în anul 2016.

Premiat: Amanda Awards – Cel mai bun film pentru copii

12:30 – The Falcons / Film pentru copii / 2018 / Islanda / Durata: 1h 30m / Regie: Bragi Thor Hinriksson

In filmul „The Falcons”, valorile nordice se reflectă într-un cadru atipic: un turneu anual de fotbal pentru copii, desfășurat pe insulele vulcanice Westman.

Jon, un băiat de doar 10 ani, este nevoit să evolueze și să se maturizeze rapid, atât pe teren, pentru a-și ajuta echipa să câștige, dar și în afara acestuia, unde devine martorul unor abuzuri.

Premiat: Chicago IFF – Cel mai bun film pentru copii

14:30 – Garden Lane / Dramă / 2017 / Suedia / Durata: 1h 53m / Regie: Olof Spaak

Eric și Elin se văd după mult timp și încep să își amintească prima lor întâlnire. Părinții lor au fost alcoolici dar, pentru o bună perioadă de timp, au trăit împreună ca o familie. Acel timp petrecut împreună încă îi definește ca persoane și le influențează modul de a privi lumea.

Premiat: California IFF – Cel mai bun regizor/ Baltic Debuts FF: Premiul juriului/ Giffoni FF – Cel mai bun film/ Guldbagge Awards – Cea mai bună imagine

17:00 – The Unknown soldier / Film de război / 2017 / Finlanda / Durata: 2h 57m / Regie: Aku Louhimies

Un film puternic, ce îți taie răsuflarea, “The Unknown Soldier” privește cu ochi critici sacrificiile brutale ale războiului. În al doilea război mondial, Finlanda era prinsă între două regimuri totalitare: cel nazist și cel comunist. În timp ce guvernul încerca din răsputeri ca țara să rămână o democrație, soldații luptau în pădurile Kareliei pentru a recupera teritoriul pierdut în 1939. În timp ce soldații plătesc prețul suprem pe câmpul de luptă, ofițerii și comandanții lor devin din ce în ce mai preocupați de medalii și glorie personală.

Premiat: Jussi Awards – Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj, Cel mai bun actor

20:30 – The King’s Choice / Film de război / 2016 / Norvegia / Durata: 2h 10m / Regie: Erik Pope

Aprilie 1940. Germania nazistă invadează Norvegia iar familia regală și guvernul se refugiază în Hamar, un orășel la Vest de Oslo. Ambasada Germaniei încearcă să negocieze un pachet diplomatic, prin care trupele germane să staționeze în Norvegia sub pretextul că Armata Marii Britanii va invada țara lor. Până la urmă, decizia privind viitorul Norvegiei va sta în mâna regelui.

Premiat: Amanda Awards – Cel mai bun film, Cea mai bună coloană sonoră, Cel mai bun montaj / Garden City – Cel mai bun scenariu

Prima ediție a Nordic Film Festival a avut loc la București în februarie 2018, la Cinema Elvire Popesco, reunind peste 1.500 de spectatori. Această ediție s-a bucurat de două retrospective – la Sibiu, la Teatrul Național Radu Stanca, la finalul lunii octombrie 2019, fiind întâmpinată de peste 400 de persoane, respectiv în Chișinău, în luna noiembrie, unde a reunit peste 500 de cinefili.

Pentru mai multe informații despre filme vă invităm să urmăriți paginile de Facebook și Instagram Nordic Film Festival. Biletele pentru festival se pot cumpara pe Eventbook sau direct de la casieria sălii de cinema Elvire Popesco.

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rămâi aproape

7,210FaniÎmi place
10,032CititoriConectați-vă
3,877CititoriConectați-vă
62CititoriConectați-vă
121AbonațiAbonați-vă

Poate te vor fascina și...