Nordic Film Festival 2019 ajunge la Chișinău

A treia ediție Nordic Film Festival devine internațională prin prezența la Chișinău în zilele de vineri – 8, sâmbătă – 9 și duminică – 10 noiembrie la Cinema Odeon din capitala Republicii Moldova.

Dacă ai ratat filmele nordice proiectate la Sibiu acum o lună, Nordic Film Festival îți oferă această nouă șansă la Chișinău. Ediția a doua s-a bucurat de un real succes și ne bucurăm că putem populariza alături de organizatorii festivalului acest stil cinematografic puțin cunoscut.

„Deși, în concepția noastră, nordul Europei pare a fi o regiune cu țări similare, în mare parte pustie, plină de zăpadă și complet acoperită de nopțile lungi și grele, Nordul continentului ascunde povești pe cât de diverse din punct de vedere social, pe atât de fascinante și actuale. Adevărul nu seamănă deloc cu imaginea clișeu pe care o avem despre Nordici.”, spune Vlad Rotaru, selecționerul festivalului.

Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia șunt țările reprezentate în selecție, iar toate aceste filme sunt câștigătoare ale unor premii la importante festivaluri de profil din lume precum: Cel mai bun documentar – Robert Festiva, Cel mai bun actor, Un Certain Regard la Cannes, Chicago IFF – Premiu pentru Regie, TIFF – Premiul Juriului, Sundance Film Festival, Label Europe Cinemas – Berlin International Film Festival VB, Premiul publicului – Stockholm film festival și Taipei Film Festival

Programul cuprinde 5 pelicule de lungmetraj și o compilație de scurtmetraje, filme care sunt, în general, nerecomandate persoanelor sub 16 ani.

Acum, cand știi cat de apreciate au fost aceste filme, te invităm să iei în considerare o iesire în oraș pentru a-ți delecta privirea și a-ți descreți fruntea de la săptămâna obositoare de la munca.

Intrarea este Liberă iar programul filmelor este următorul:

8 noiembrie 2019, ora 19:00
COMPILAȚIE DE SCURT METRAJE
Durata: 1h 30m

 

9 noiembrie 2019, ora 14:30
THE AMBASSADOR / Documentar / 2011 / Danemarca
Durata: 1h 33m
Sinopsis: Jurnalistul Danez Mads Brugger intră sub acoperire și se dă drept ambasador pentru a dezvălui lumii întregi secretele traficului de diamante din Africa Centrală.
Premii: Cel mai bun documentar – Robert Festival, Cel mai bun actor – Ole Awards
Film în limba daneză cu subtitrare în limbile engleză și română

9 noiembrie 2019 – ora 16:30
BLIND / Dramă / 2014 / Norvegia
Durată: 1h 32m
Sinopsis: După ce își pierde vederea, Ingrid se retrage în zona ei de confort – acasă – un loc unde se simte în siguranță împreuna cu soțul și gândurile ei. Însă ea nu scapă nici aici de fricile și fanteziile reprimate pe care le ținea adânc ascunse în subconștient.
Premii: Cel mai bun scenariu – Sundance Film Festival, Label Europe Cinemas – Berlin International Film Festival
Film în limba norvegiană cu subtitrare în limbile engleză și română

9 noiembrie 2019 – ora 18:30
CALL GIRL / Dramă – True Story / 2012 / Suedia
Durata: 2h 14m
Sinopsis: O tânără este recrutată de pe treapta cea mai de jos a societății și este aruncată într-o lume a sex cluburilor și a show-urilor de striptease în Stockholm. O dramă bazată pe un scandal politic ce a avut loc în 1976.
Premii: Premiul publicului – Stockholm Film Festival și Taipei Film Festival / FIPRESCI – Toronto IFF
Film în limba suedeză cu subtitrare în limbile engleză și română

10 noiembrie 2019 – ora 16:30
THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MAKI / Dramă / 2017 / Finlanda
Durata: 1h 32m
Sinopsis: De la „Rocky” (1976), la „Raging Bull” (1980) sau „Million Dollar Baby” (2004), ringul de box a fost întotdeauna un subiect fascinant pentru cinematografia internațională. Inspirat din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki (n. 1936), filmul regizat de Juho Kuosmanen a fost apreciat de The Independent drept „unul dintre cele mai romantice filme despre box făcute vreodată”.
Premii: Un Certain Regard la Cannes Film Festival
Film în limba finlandeză, cu subtitrare în limba română

10 noiembrie 2019 – ora 18:30
SPARROWS / Dramă / 2016 / Islanda
Durata: 1h 32m
Sinopsis: Stilul de viață de la oraș al lui Ari este brusc întrerupt când mama sa îl trimite să trăiască cu tatăl său și bunica sa, într-un mic sat pescăresc.
Premii: Chicago IFF – Premiu pentru Regie / TIFF – Premiul Juriului
Film în limba islandeză cu subtitrarea în limbile engleză și română

Nordic Film Festival ediția a treia are loc între 8-10 Noiembrie 2019, în cadrul Cinematografului Odeon, Strada Mihai Eminescu, nr.55, Chișinău.

Prima ediție a Nordic Film Festival a avut loc la București, la Cinema Elvire Popesco, între 14-18 Februarie 2018, unde au fost proiectate 10 filme de ficțiune, 4 documentare și o compilație de scurtmetraje. Evenimentul a reunit peste 1.500 de spectatori.

A doua ediție a avut loc la Sibiu, la Teatrul Național Radu Stanca, între 25 și 27 Octombrie 2019, unde s-au proiectat 4 filme și o compilație de scurtmetraje, fiind întâmpinați de peste 400 de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.