Terminator 6: Destin întunecat – dar nu pentru franciză

Terminator 6Destin întunecat este cel de-al 6-lea film din franciza începută în 1984 și a intrat în cinematografe pe 1 noiembrie. Filmul ne-a depășit așteptările și în cele ce urmează îți vom povesti despre film și cum se leagă el în amețitoarea cronologie de până acum.

James Cameron is back. Franciza Terminator a schimbat atat de mult producătorii și regizorii în ultimele 3 filme încât James Cameron a simțit că trebuie să se întoarcă (cel puțin ca producător și scenarist) la franciza căreia i-a dat viată acum 35 de ani. Pesemne o fi fost foarte supărat de ce s-a petrecut în primele 3 filme din secolul 21 și a luat măsuri destul de drastice aș putea spune. Voi reveni imediat la această idee. După succesul obținut cu filmul Deadpool, Tim Miller și-a pregătit armele regizorale și ne-a oferit plăcerea de a-l revedea pe Arnold Schwarzenegger în rolul robotului cibernetic T-800/101.

Bun. Spuneam că James Cameron s-a enervat foarte tare pentru că în noul film, TerminatorDestin întunecat, acțiunea șterge complet din existență trei filme: Terminator 3: Rise of the Machines (2003), Terminator Salvation (2009) și Terminator Genisys (2015). Din start acest lucru ne limpezește gândurile și ne scutește de la a mai rezuma trei filme care au îmbârligat și mai rău cronologia francizei. Prin urmare, Asta la vista, baby! Nu voi intra în detalii despre aceste filme pe care cred că nu le-am înțeles vreodată. Recunosc, primele două filme mi-au plăcut foarte mult încă din copilărie.

Așadar, TerminatorDestin întunecat continuă povestea de unde a lăsat-o James Cameron în Terminator 2: Ziua Judecății (1991).

Hai să trecem scurt în revistă acțiunea filmelor:

Primul Terminator are acțiunea plasată în 1984, iar Terminatorul T-800/101 – interpretat de Arnold Schwarzenegger este trimis din 2029 (care nu mai pare azi atât de departe) pentru a o ucide pe Sarah Connor, cea care va da viață lui John Connor, liderul rezistenței care se va ridica împotriva roboților creați de Skynet în viitor. Însă John Connor din 2029 își trimite mâna dreaptă, pe Kyle Reese, înapoi în timp pentru a o proteja pe mama sa. După mai multe căutări, T-800 o găsește pe Sarah Connor cea corectă, iar Kyle Reese o salvează în ultimul moment. Între cei doi se înfiripă puțin romantism înainte ca Terminatorul să-i găsească din nou. T-800 este oprit cu ajutorul unei prese mecanice după o luptă spectaculoasă. Interesant este paradoxul că Sarah îl poartă acum în pântece pe John, fiul lui Kyle Reese.

Terminator 2: Ziua Judecății(1991) plasează acțiunea în 1995. John Connor are 10 ani, iar Skynet trimite un nou Terminator, T-1000, din 2029 să îl vâneze pe copil. Surpriză însă! Un Terminator T-800/101 reprogramat îi salvează pe John și Sarah și se sacrifică pentru ei încheind cu un Thumbs-up misiunea. Lupta dintre T-800/101 – un robot din metal solid și T-1000 – un robot făcut din metal lichid este spectaculoasă. Un nou paradox apare cînd descoperim că mâna Terminatorului din primul film a rămas intactă și a fost găsită de cercetători care au folosit tehnologia pentru a crea Skynet ce avea să distrugă populația lumii în 1997, deci viitorul rămâne pe același curs.

Ceea ce ne aduce la filmul actual, al șaselea ca apariție, însă al 3-lea în povestea noastră cronologică. La începutul filmului aflăm că Sarah a reușit să împiedice Ziua Judecății și a distrus Skynet. În 1998, era pe plajă cu John, iar un Terminator T-800/101 apare din senin urmând un ordin pe care il primise înainte ca viitorul să fie schimbat. Sarah devine un soi de mercenar. Trece timpul și în 2020 un nou Terminator, Rev-9 este trimis  din 2042 de o nouă forță de Inteligență Artificială, Legion, să o ucidă pe Daniella “Dani” Ramos. Ea este salvată de Grace, care vine tot din 2042, este soldat în rezistență în acest viitor schimbat și este umană, însă îmbunătățită cibernetic. Sarah Connor se întoarce și le ajută să fugă de Terminatorul care pare de neînvins. Se reîntâlnesc cu Terminatorul T-800/101, cel care în urmă cu 20 de ani a fost întâlnit pe plajă. Aflăm că el a dezvoltat în acest timp un fel de conștiință, și-a întemeiat o familie și poartă numele de Carl. El se alătură celor trei femei în lupta cu Rev-9.

Linda Hamilton se întoarce la rolul Sarah Connor alături de Terminatorul T-800/101 interpretat de veteranul Arnold Schwarzenegger. Amândoi fac parte din elementul de legătură nostalgică a filmului, poveste care leagă acțiunea de ceva familiar pentru public. Linda Hamilton și Arnold Schwarzenegger fac echipă bună cu Mackenzie Davis în rolul lui Grace care se integrează destul de firesc în această continuare a francizei. Noul Terminator, Rev-9, jucat de Gabriel Luna, se bucură de efecte spectaculoase.

Pentru a realiza efectele speciale pentru noul Terminator, Tim Miller s-a consultat cu echipa de producție care a lucrat la al doilea film al francizei alături de James Cameron în 1991.

Rezultatul a fost unul simplu, dar în același timp, eficient. Cum aduci îmbunătățiri unei mașini de ucis precum Terminatorul? Păi…am avut terminatorul cu schelet metalic, am avut terminator realizat din metal lichid. Ce poate fi mai bun? Un terminator care îi îmbină pe cei doi și la nevoie îi desparte lucrând împreună pentru a doborî ținta.

Cu toate că apreciem enorm evoluția tehnologică pentru noul Terminator, nu putem uita că Terminatorul T-X din filmul Terminator 3: Rise of the Machines avea brațele “armate” cu diverse echipamente: diverse puști sau pistoale, sabie, aruncător de flăcări etc. Poate aceste detalii vor fi introduse în continuările ce vor urma pentru ca noii terminatori să nu mai fie limitați la armele pe care le pot procura și la “mâinile-săbii” care ne amintesc de Alita Battle Angel. Cu siguranță vor urma, vă putem promite noi.

James Cameron lucrează deja la o continuare. pe care ar urmează să o filmeze în 2020 pentru a se lansa în 2022. Deși Schwarzenegger pare să iasă din scenă în acest film, la fel cum a ieșit și din primul și din al doilea film, James Cameron are puterea de a-l readuce dacă Destin întunecat îi dovedește că o continuare fără Arnold ar fi nefavorabilă. Important este ca Schwarzenegger să mai poată, nu? Are deja 72 de ani… totuși.

În concluzie, Terminator 6Destin întunecat ne încântă apelănd la nostalgia primelor două filme îmbinată cu tehnologia de efecte speciale a vremurilor actuale. Din punctul meu de vedere prezența Lindei Hamilton și a lui Arnold Schwarzenegger este elementul esențial al noului film. Ne era dor de Sarah Connor și de T-800/101 și porția aceasta ne va aduce satisfacție. Filmul este rupt din prinele două, iar faptul că regizorul Tim Miller este fan al acestor filme se vede. Să spunem că a fost un film făcut de fani pentru fani, iar continuările sunt iminente.

One thought on “Terminator 6: Destin întunecat – dar nu pentru franciză

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.