Pixar ne cucerește cu un nou film: Onward – Tot înainte

În vâltoarea Disney-Pixar-iană plină de continuări și readaptări a aterizat în sfârșit un film original, Onward – Tot înainte. După ce anul trecut am agonizat la ideea că Disney nu mi-a oferit nimic inspirat, așteptam această poveste ca pe o ceașcă de apă proaspătă, de izvor pe care am băut-o cu pofta unui saharian.

A fost bună? A fost. Cam nisipoasă? Un pic, dar a fost mult mai bună decât tot ce am savurat în ultimii ani.

Ok. Gata cu analogia! Onward – Tot înainte este cea mai nouă animație originală ieșită pe poarta studiului chițăitor și ne lovește în stilul caracteristic fix în inimă cu o poveste emoționantă și plină de culoare.

Cromatica de basm ne cucerește, iar stilul de animație este, așa cum ne-am obișnuit, de cea mai bună calitate. Cu toate astea, Onward – Tot înainte nu iese în evidență cu o postură care să îl caracterizeze de la o poștă cu filmele Pixar. Pare că are o identitate pierdută. Nu e un film grandios așa cum ne-a obișnuit Pixar.

Recenzia acestei animații este în general bună dacă privesc din punct de vedere al filmului în sine. Nu sunt dezamăgită de el ca și ansamblu, însă simt că nu pot să fiu atât de extaziată. Dar cred că sunt eu puțin defectă. E un film superb… însă 76 imdb și 86 rt sunt două note justificate. Nu e de rau, dar nici de bine, dar cel puțin ne face să sperăm…. tot înainte.

Trecând peste micuțul scandal cu dubița-inorog care ne-a pus semne de întrebare cu privire la metodele de inspirație ale celor de la Pixar, filmul are un scenariu interesant, iar povestea te va captiva, te va face foarte atent.

Intrăm într-o lume de basm, însă basmele nu mai sunt ce-au fost astăzi. Magia există, dar a fost uitată, iar acest lucru mi se pare pur și simplu dureros. Personajele mitologice și magice s-au adaptat la viața cotidiană mai ceva decât animăluțele din Zootropolis și au renunțat la fărâma aceea de magie care le făcea să se simtă speciale. Elfi – contabili, centauri – polițiști, Sirene care stau la plajă în piscină, spiriduși care au devenit motoriști, manticora și-a deschis fast food… sunt doar câteva exemple care aduc cumva personajele magine la un banal care nu mi se pare atât de atractiv. Acest picaj în lumea reală mă cam lasă rece în mare și probabil că în sinea mea doresc să fiu precum cei doi eroi din film… să visez la magie și să o transform în realitate.

Ian și Barley Lightfoot sunt doi tineri Elfi care descoperă că tatăl lor le-a lăsat moștenire un artefact de mare preț. Pornesc împreună în aventura vieții lor în speranța de a petrece câteva momente cu tatăl pe care nu au apucat să îl cunoască. Acest drum inițiatic este presărat cu o mulțime de întâmplări neașteptate, pline de umor, însă și cu regrete, descoperiri și acceptări. Tom Holland și Chris Pratt se reîntâlnesc în acest film după călătoria lor din Avengers Infinity War în rolul celor mai interesanți frați pasionați de magie.

Frații (și implicit surorile) din lumea întreagă vor fi cuceriți de această legătură creată între doi copii care nu-și găseau identitatea și care reușesc în această călătorie să învețe unul de la celălalt. Călătoria lor inițiatică este un exemplu frumos de iubire și acest punct de vedere filmul are un plus cu multe steluțe de aur.

Explicația titlului Onward în film este cumva forțată. S-a simțit nevoia unui dublu sens pentru ca titlul să nu pară ales la întâmplare.

Există și clasicele Easter eggs pe care trebuie să le observi cu vigilența aceea plină de curiozitate. Există o mulțime de capcane ingenioase și schimbări de acțiune care ne-au surprins plăcut. Filmul este bogat în elemente creative, uneori poate chiar abundă în idei care poate ar fi meritat dezvoltate, dar cert este că ar fi interesant de văzut dacă orașul nostru plin de creaturi mitologice își va revendica magia.

Acest film este foarte important pentru regizorul și co-scenaristul Dan Scanlon care a plasat povestea pe temelia copilăriei sale lipsite de prezența unui tată care a plecat la cele veșnice când el era un bebeluș. Toate speranțele sale din copilărie, visele și gândurile lui sunt expuse prin personajele care dau culoare acestui film emoționant. Onward – Tot înainte este în fond un film vesel, dar plin de durere, un film care ne învață să trecem peste obstacole.

Deși filmul joacă cumva la sigur, Onward – Tot înainte aduce o poveste frumoasă care ne va încânta de la mic la mare. Rupt dintr-un realism lipsit de menajament, filmul strălucește în culori frumoase și umor pentru toate vârstele.

Onward – Tot înainte este un film de văzut în familie. E vesel și colorat, împacă pe toată lumea, te va absorbi în acestă lume magică. Însă vei observa la un moment dat că nu prea pare să fie Pixar această lume nouă.

Ai văzut noul film Onward – Tot înainte? Cum ți s-a părut?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.