Totul despre filmele cu James Bond 007 – Timothy Dalton

Totul a început în 1962. 25 de filme mai târziu Agentul 007 – James Bond este încă prezent în cinematografe. Și pentru că mai e puțin până la noul film cu James Bond am realizat alături de de Daria Scripcaru care are blogul Capsula cu idei o trecere în revistă a tuturor celor 25 de filme din seria James Bond, una dintre cele mai longevive și productive francize de filme.

Aceasta este a 3-a parte a articolului nostru, cea dedicată filmelor cu Timothy Dalton. Poți citi toate articolele din seria 007 urmărind tagul James Bond.

O scurtă istorie a personajului James Bond

James Bond este un personaj de ficțiune creat în anul 1953 de către Ian Fleming, protagonistul a 12 romane și alte două povești scurte. După moartea lui Felming în anul 1964, au mai existat alți 8 autori care au condus mai departe povestea agentului secret din Marea Britanie. Ultimul roman ce îl are ca protagonist pe James Bond a apărut în mai 2018 – Forever and a Day scris de Anthony Horowitz.

Acest personaj a fost adaptat de-a lungul timpului pentru televiziune, radio, jocuri pe calculator, benzi desenate și filme. Filmele cu James Bond reprezintă cea mai lungă serie din toate timpurile, adunând peste 7000 de miliarde de dolari în total. Primul film apărut cu James Bond a fost în anul 1962 – Dr. No, actorul principal fiind jucat de Sean Connery. Din 1962 și până în 2020 au fost filmate 25 de filme ale acestei serii, Agentul 007 – James Bond fiind portretizat de către: Sean Connery (6 filme), George Lazenby (1 film), Roger Moore (7 filme), Timothy Dalton (2 filme), Pierce Brosnan (4 filme) și Daniel Craig (5 filme).

Dacă simți că vrei să recuperezi vizionarea filmelor 007, acum e momentul să descoperi care sunt toate și în ce ordine au fost create, deși nu sunt legate între ele. Ar fi ieșit un articol kilometric așa că îți vom prezenta articolul în șase părți care vor apărea în fiecare miercuri până la lansarea celui mai nou film Bond, No Time to Die – Nu e vreme de murit care intră în cinema (in  sfârșit) pe 1 octombrie și căruia îi vom dedica o recenzie deosebită. În această primă parte vom afla mai multe despre filmele în care 007 este Timothy Dalton.

The Living Daylights (1987)

James Bond este desemnat să ajute la eliminarea unui ofițer KGB, generalul Georgi Koskov. În timpul misiunii, Bond observă că lunetistul KGB alocat pentru a împiedica evadarea lui Koskov este o violoncelistă. Neascultându-și ordinele de a ucide lunetistul, el ia pușca din mâinile ei și din acest punct începe acțiunea. Bond este nevoit să folosească conducta trans-siberiană pentru a-l transporta pe Koskov peste graniță în Austria și apoi în Marea Britanie.

Regizat de John Glen, titlul filmului este preluat din povestea scurtă a lui Ian Fleming „The Living Daylights”, al cărei intrigi constituie și baza primului act al filmului. A fost ultimul film care a folosit titlul unei povești scrise de Ian Fleming până în 2006 – Casino Royale.

Timothy Dalton a așteptat acest rol încă din anii ’60, dar și producătorii seriei. La început, actorul considera că este prea tânăr pentru acest rol, iar la începutul anilor ’80 nu a reușit să se sincronizeze cu producătorii datorită altor filme în care juca.

Un cascador trebuia inițial să joace rolul impostorului de la începutul filmului, însă regizorul John Glen a decis în ultimul moment că este nevoie de un actor real în acest rol. A fost sunat Carl Rigg, un actor care era acasă în perioada de creștere a copilului cât soția lui era într-o călătorie de afaceri. Cum a aflat de rol, Rigg a lăsat bebelușul în grija unui vecin, a scris un bilet în care spunea că fuge să joace într-un film cu James Bond și a prins primul avion către Gibraltar pentru a începe filmările.

La un moment dat acest film se dorea a fi un prequel. Filmul ar fi trebuit să se termine cu James Bond primind misiunea din „Dr. No (1962)”.
Christopher Reeve a refuzat oferta de 1 milion de dolari pentru a juca agentul 007.  Dacă accepta, ar fi fost singurul american de până acum care să joace rolul lui James Bond.

Filmul acesta îl reunește pe Bond cu producătorul auto Aston Martin. În urma utilizării de către Bond a unui Aston Martin DBS în On Her Majesty’s Secret Service, producătorii au apelat apoi la Lotus Esprit în The Spy Who Loved Me, care a reapărut patru ani mai târziu în filmul For Your Eyes Only. În ciuda statutului iconic al Lotusului, Aston Martin DB5 al lui Bond este recunoscut drept „mașina agentului secret James Bond”.

 

Licence to Kill (1989)

Bond este suspendat din MI6 în timp ce îl urmărește pe dealerul de droguri Franz Sanchez, care a comandat un atac împotriva prietenului său din CIA, Felix Leiter, și uciderea soției lui Felix în luna lor de miere.

License to Kill a fost primul film din serie care nu a folosit titlul unei povești a lui Ian Fleming. Deși conținutul filmului este în mare parte original, acesta are și elemente din romanul lui Fleming – Live and Let Die și din nuvela The Hildebrand Rarity.

Din motive bugetare, acest film este primul filmat în afara Regatului Unit: Filmările principale au avut loc în Mexic și SUA, în timp ce interioarele au fost filmate la Estudios Churubusco (în locul studiourilor Pinewood). Filmul a adunat peste 156 de milioane de dolari din toată lumea și s-a bucurat de o primire critică în general pozitivă, cu ample laude pentru cascadorii. A atras, bineînțeles, și unele critici pentru tonul său mai grav decât producțiile anterioare, mult mai întunecat decât cel folosit în filmele anterioare, observat mai ales în cazul personajul lui Dalton.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.