Cinematografia viitorului la Animest 14

Animest 14 își deschide porțiile cu două noi secțiuni ale festivalului, cea fantasy – Yesterday Will Be Tomorrow și cea de realitate virtuală – VR Experience.

Fanii poveștilor sci-fi vor fi încântați să afle că li se pregătește o surpriză placută în cadrul Festivalului Internațional de Film de Animație Animest, între 4 și 13 octombrie. Personaje bizare, realitățile paralele și peisajele post-apocaliptice vor fi prezente în secțiunea tematică Yesterday Will Be Tomorrow.

Ca o adevărată mașină a timpului, secțiunea aduce pe marele ecran câteva dintre cele mai populare filme de acest tip. Această călătorie prin spațiu și timp va continua cu secțiunea de Realitate Virtuală,  VR Experience, cinematograful viitorului fiind deschis publicului curios să descopere noile forme de storytelling.

 

Ai văzut până acum filme de Realitate Virtuală?

Galeria de artă contemporană Kube Musette va fi gazda filmelor de animație VR, cele mai multe prezentate pentru prima dată în România. Aici, publicul va experimenta noua secțiune competițională, prin intermediul echipamentului pus la dispoziție de Samsung.

Yesterday Will Be Tomorrow

Patru lung-metraje de referință pe care foarte puțini dintre cinefilii din România au mai avut ocazia să le urmărească pe marele ecran, peste 20 de scurtmetraje despre lumi și situații fantastice vor delecta consumatorilor de povești futuriste.

Printre acestea se numără și filmul din titlul căruia s-a inspirat numele secțiunii. Proiecția scurtmetrajului Yesterday Will Be Tomorrow îl va aduce la București, în perioada festivalului, pe regizorului filmului, Stiv Spasojevic.

Animatrix

Fanii seriei Matrix au auzit mai mult ca sigur de scurtmetrajele spectaculoase numite Animatrix, o serie produsă tot de creatorii Matrix, duo-ul Wachowski. Antologia povestește originile universului Matrix, urmărind războiului dintre oameni și mașini. Pentru cei care abia descoperă această nouă versiune a Matrix-ului, va fi o adevărată surpriză să-i reîntâlnească pe Neo, Trinity și Kid, care împrumută în film vocile deja cunoscuților Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss și Clayton Watson.

Pregătindu-ne și de Matrix 4 care a intrat în producție, cu siguranță ar prinde bine această încălzire.

La planète sauvage

Dacă ți-ai imaginat vreodată o lume în care oamenii nu s-ar afla în vârful lanțului trofic, te vei îndrăgosti iremediabil de La planète sauvage (Planeta sălbatică), o capodoperă animată realizată de René Laloux. Încântător ca o poezie, filmul premiat la Cannes în 1973 surprinde umanitatea captivă într-un univers populat de giganții albaștri, conturând o metaforă socială și spiritual profundă.

9

După ce a fost premiat cu Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animație, regizorul Shane Acker, invitat în anii trecuți în juriul Animest, a transformat 9 într-un lungmetraj care te va ține cu sufletul la gură. Lansat pe 09. 09. 2009, filmul este o extensie a poveștii inițiale, dar cu un cu totul alt subiect, filmul îl surprinde pe protagonistul cu același nume într-un univers post-apocaliptic, urmărind lupta lui pentru supraviețuire, în fruntea unei micro-comunități de supraviețuitori. Un film fascinant de-a dreptul.

Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem

Surpriza absolută a secțiunii va fi, cu siguranță, Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem, bine-cunoscuta animație muzicală care ilustrează cel de-al doilea album Daft Punk. Povestea continuă scenariul propus în videoclipurile „One More Time,” „Aerodynamic,” „Digital Love,” și „Harder, Better, Faster, Stronger”, cu răpirea și recuperarea unei formații pop interstelare.

Urmărind titlurile mai sus mentionate, amintim că filmele animate nu sunt întotdeauna pentru copii, iar animația este de multe ori o extensie a ceea ce un film nu poate reuși să exprime ca imagine.

Mintea este un organ fascinant și dacă nu menținem o gândire deschisă, cum ne putem aștepta să realizăm lucruri uimitoare?

Pentru lărgirea orizontului, așteptăm cu nerăbdare momentul în care Yesterday Will Be Tomorrow va fi azi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.