Recenzie After – un film al lui 2019 mult așteptat de adolescenți

Am reușit să ajung la After – După ce ne-am întâlnit, un film al lui 2019 pe care recunosc că l-am aşteptat super curioasă. Citisem seria de cărți After în română, în urmă cu câțiva ani, și voiam să văd cum arată iubirea dintre Tessa și Hardin pe ecran.

Sincer, mi-a plăcut mai mult filmul decât After ca și carte, iar în cele ce urmează vei descoperi de ce.

Pentru început, să știi că în filmul After din 2019 este reprezentat primul volum al seriei After de Anna Todd – După ce ne-am întâlnit. Au fost mai mult de 600 de pagini rezumate într-o oră și 45 de minute, deci s-a depus un efort considerabil în producția lui.

Da, este vorba despre o poveste de dragoste adolescentină (primul an de facultate), presărată cu suișuri și coborâșuri, așa cum numai prima iubire poate fi. Genul este așadar stabilit: romance și dramă.

After a avut lansarea în România cu surle și trâmbițe în data de 19 aprilie, iar eu am dat fuga chiar atunci să îl urmăresc. Dacă tu nu ai făcut-o, poți încă să mergi liniștit să vezi After în cinema.

După multiple probleme legate de producția filmului, Jenny Gage a devenit regizorul său și a dus lucrurile la bun sfârșit. Putem spune că tinerețea / adolescența este aria ei de expertiză în ale filmelor, deoarece Jenny a devenit cunoscută după apariția din 2016 a filmului All This Panic, ce are în prim plan povestea unor fete.

De menționat este și muzica reușită a filmului, care a impresionat o mulțime de lume. Cu toate că sursa de inspirație a romanelor au fost băieții de la One Direction, filmul nu s-a oprit la piesele lor. Crede-mă că sună bine.

 

Scenariu After – film 2019

A venit vremea să trecem la acțiune, atât la propriu, cât și la figurat. Iau filmul After și îi fac un mic rezumat. Nu te aștepta la detalii incredibile, fiindcă va trebui să îl urmărești pentru a le afla.

Tessa Young (Josephine Langford), o fată cuminte și silitoare, ajunge la facultate, departe de influența mamei ultraprotective (Selma Blair). Își face rapid un prieten la școală, pe Landon (Shane Paul McGhie), și chiar se împrietenește cu colega rebelă de cameră – Steph (Khadijha Red Thunder).

Ce nu știe Tessa e că, odată cu noua ei amică, vine la pachet grupul de prieteni al acesteia, printre care se face remarcat un brunet fermecător și întunecat – Hardin Scott (Hero Fiennes-Tiffin).

Chimia dintre cei doi e palpabilă încă din prima clipă, însă scânteile ies la iveală abia la o petrecere, unde, în cadrul unui joc de adevăr sau provocare, Tessa refuză să îl sărute pe Hardin.

Ce-i drept, fata avea un iubit acasă la acea vreme, pe Noah (Dylan Arnold) – aflat în ultimul an de liceu, de care va uita însă destul de curând…

Urmează o scenă semnificativă, cea în care Hardin și Tessa dezbat la un curs celebrul roman clasic Mândrie și Prejudecată. În timp ce fata susține puterea miraculoasă a dragostei, băiatul face tot posibilul să demonteze această ipoteză, afirmând pe față că el nu crede în iubire.

Acel moment e definitoriu în relația lor și, în continuare, pare că fiecare vrea să îi demonstreze celuilalt că varianta lui e cea corectă.

Bineînțeles că fata bună se îndrăgostește de băiatul rău și nimic nu va mai fi la fel. Nu degeaba implică After în traducerea titlurilor fiecărei cărți ceva ce duce la acest mesaj: După ce ne-am întâlnit, După ce ne-am certat, După ce ne-am îndrăgostit și După ce am găsit fericirea.

Fata descoperă lucruri despre Hardin pe care nimeni altcineva nu le-a aflat, începe să aibă influență asupra sa și își dorește să îi intre în suflet pentru a-i vindeca rănile. Oare va reuși? O întrebare mai bună e: se vor ajuta unul pe altul? Pentru că și Tessa ascunde, la rândul ei, traume din copilărie.

Cât despre final, e unul cât se poate de simpatic și care te lasă nerăbdător pentru partea a doua. Am vizionat filmul împreună cu două prietene (de vârsta protagoniștilor), iar una dintre ele m-a întrebat, în timp ce își ștergea lacrimile de la ochi: „se împacă?”.

Nu spune nimeni că After și premiera sa ar fi o capodoperă cinematografică. Totuși, el reușește să emoționeze publicul tânăr și să îl facă să tânjească după acea dragoste ideală cum numai la 19-20 de ani o percepem.

El se încadrează, așadar, perfect în genul pe care îl reprezintă și, dacă reușește să facă puștoaicele să suspine, are darul de a purta adulții pe drumul amintirilor. Toată lumea a iubit cu patos la un moment dat, când simțea că nimic nu e imposibil în dragoste.

 

Un protagonist „iubibil”

Trecând la actori, pot spune că protagoniștii şi-au jucat foarte bine rolurile. Josephine Langford a fost inocența întruchipată și Hero Fiennes-Tiffin definiția misterului. Nu am prea avut contact cu restul personajelor, însă nu li s-a simțit neapărat lipsa. Povestea s-a centrat în jurul Tessei și a lui Hardin, motiv pentru care a fost normal să fie ei doi întotdeauna în centrul atenției.

Hero Fiennes-Tiffin a fost cu adevărat un erou în această peliculă, dacă e să mă iau după oftaturile fetelor de vreo 15 ani din stânga mea atunci când apărea el pe ecran. Trebuie să recunosc că actorul are un accent britanic delicios, care, împreună cu tatuajele și pătrățelele, probabil a fascinat iremediabil adolescentele.

 

Film vs. roman

Ca After să aibă o recenzie completă, e nevoie să explic ceea ce am promis – de ce consider filmul mai bun decât cartea. Ei bine, cea din urmă e destul de plată și prezintă evenimentele într-o manieră mult mai dură, una ce mie mi s-a părut că a deraiat grav de la ideea de bază, transformând iubirea în ceva toxic.

În schimb, filmul pune într-o lumină pozitivă multe aspecte urâte din carte și dă culoare poveştii prin diversele momente romantice evidențiate în imagini inedite. Mă refer la fuga prin bibliotecă, statul pe iarbă în parc și vizita la oceanografic.

Lipsesc multe elemente ce pot fi considerate importante, dar eu văd asta ca pe un punct bonus al filmului. A fost neașteptat inclusiv faptul că Tristan, iubitul lui Steph din roman, a devenit fată în film, rolul fiindu-i atribuit Piei Mia.

În opinia mea, nu ar fi avut farmec o ecranizare fidelă a romanului. Respectând în linii mari acțiunea, rezultatul a fost mai interesant. Astfel, fanii seriei se simt intrigați și cu siguranță vor dori să vadă continuările. Eu una sigur vreau.

Înainte de a-ți lua biletele la cinema, urmărește trailerul pentru After online. Nu-i așa că îți face cu ochiul? Dă-i o șansă și spune-mi pe urmă părerea ta sinceră despre film!

https://www.youtube.com/watch?v=BNLta4nDM10

 

Dacă îți place cum scriu și vrei să afli ce îmi mai trece prin mintea asta colorată, te invit să „mă” citești: Be Special, Be You.

10 COMENTARII

  1. Buna ,
    Ai idee cand va aparea partea 2 din After ? (Film)
    Filmul a fost superb dar ma asteptam la mult mai multe secvențe ( de exemplu la modul in care Hardin le spunea celorlalți despre pariu ș.a ) dar per ansamblu mi-a placut si astept cu nerabdare partea 2 din film

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.