Războiul stelelor: Episodul IX – Ascensiunea lui Skywalker – sfârșitul unei ere

Războiul stelelor: Episodul IX – Ascensiunea lui Skywalker intră în cinematografe de astăzi și promite finalul uneia dintre cele mai spectaculoase povești din cinematografie. Am văzut și revăzut seria Star Wars de o mulțime de ori în ultimii ani și, după ce am văzut acest episod, am simțit în sfârșit că povestea a primit răspunsul potrivit, m-am simțit împăcată. Asta nu înseamnă că nu mi-aș fi dorit un final ușor diferit… dar îi înțeleg decizia lui J.J. Abrams de a încheia saga Star Wars în acest fel. Filmul se bucură de aceeași distribuție care ne-a fost dragă în ultimii 42 de ani și ne oferă răspunsuri pentru toate întrebările ridicate în acest timp. Efecte spectaculoase, nave spațiale și săbii laser completează jocul actorilor care îți vor pune pansament peste suflet printr-o poveste deosebită.

Războiul stelelor: Episodul IX – Ascensiunea lui Skywalker este un film foarte așteptat de public, iar din ce se pare, J.J. Abrams a lucrat acest proiect fiind atent la cerințele fanilor. O fi bine, o fi rău, nu știm nici noi foarte clar. Cert este că filmul abundă în detalii și poate părea la prima vedere un soi de ghiveci. Părerile sunt încă tulburi cu privire la film și reactia post vizionare diferă față de cea de după ieșirea din sala de cinema. Hai să vedem…

Seria este centrată în jurul a trei seturi de trilogii care sunt denumite saga Skywalker. Fiecare trilogie prezintă o generație din familia Skywalker care are Forța puternică. În prima serie îl vedem pe Luke Skywalker, în a doua pe Anakin, iar în a treia vedem lupta interioară a lui Kylo Ren.

George Lucas este regizorul care a conceput acest univers și primele șase filme îi poartă amprenta chiar dacă nu toate au fost regizate de el. J.J. Abrams a fost responsabil pentru ultima trilogie. Filmele sunt prezentate pe episoade și într-o ordine non-cronologică.

Cu mult timp în urmă, într-o galaxie foarte îndepărtată, existau două mari puteri: Republica Galactică și Federația de Comerț. Republica îi are ca aliați pe cavalerii Jedi, vechii păzitorii ai păcii care dețin arme cunoscute ca și săbii laser și pot folosi Forța, energia magică care unește și leagă totul din univers. Federația are ca aliați secreți pe Maestrul Sith Darth Sidious și ucenicul său, Darth Maul, care le conduc fiecare mișcare, din umbră. Ulterior Darth Vader devine un general de temut în Imperiul creat agresiv de cancelarul Palpatine, trădător al Republicii. În urma căderii Imperiului se va ridica Ordinul Întâi din care face parte și Kylo Ren, iar Rezistența este condusă de Generalul Leia Organa.

Hai să fac o minusculă trecere în revistă a primelor 8 episoade din seria Star Wars. Ar fi foarte multe de spus, însă vom încerca o despicare a ițelor cu altă ocazie. Apasă pe buton pentru a sări peste descrierea celor 8 filme.

Seria originală a debutat 1977 Episodul IV (O nouă speranță) când Prințesa Leia Organa transmite un mesaj către Obi-Wan Kenobi. „Help me Obi-Wan Kenobi, you are my only hope!” Mesajul ajunge la Luke care pornește în această aventură alături de Han Solo, Chewbacca, Leia, R2-D2, C3PO și Obi-Wan Kenobi. Luke află despre săbiile laser și Jedi și că tatăl său a fost omorât de mult de către Darth Vader.

În 1980 a apărut Episodul V (Imperiul Contraatacă) unde Luke este antrenat pentru a deveni Jedi de către Maestrul Yoda. Tot în acest film gașca îl întâlnește pe Lando Calrissian care joacă la două mâini, însă râmâne de partea eroilor noștri. Han este criogenat, iar Luke primește celebra replică de la Darth Vader care îi și amputează mâna.

1983 aduce Episodul VI (Întoarcerea Jedi) în care gașca pornește să îl salveze pe Han Solo. Împăratul încearcă să îl atragă pe Luke pe partea întunecată a Forței, iar Darth Vader se sacrifică pentru a-l salva pe Luke. Steaua Morții este distrusă iar Han Solo află că Luke și Leia sunt frați gemeni.

A doua trilogie se plasează temporal înaintea vremurilor prezentate în prima trilogie.

Episodul I (Amenințarea Fantomei) din 1999 ni-l prezintă pe Anakin Skywalker, un puști sclav care l-a construit pe C3PO. Maestrul Qui-Gon Jinn și ucenicul său, Obi-Wan Kenobi simt Forța puternică în el și îl iau alături să-l antreneze pentru a deveni Jedi. Anakin o cunoaște pe Regina Padme Amidala de care se atașează.

Episodul II (Atacul clonelor) a apărut în 2002 și prezintă povestea după 10 ani, când Anakin și Padme se vor îndrăgosti și ulterior căsători pe ascuns pentru că legile Jedi nu ar fi permis așa ceva. Anakin rămâne fără o mână în lupta epică cu ucenicul lui Sidious, Contele Dooku și primește una robotică.

În Episodul III (Răzbunarea Sith) din 2005, Cancelarul Palpatine își dă arama pe față în fața unui Anakin măcinat de viziuni și frustrări. Padme îl anunță că este însărcinată, iar grijile și presiunile îl îndreapă către partea întunecată a Forței. Obi-Wan se luptă cu ucenicul său însă Palpatine, acum împărat vine să îl salveze pe Anakin. Obi-Wan o salvează pe Padme și o duce la un centru medical unde îi va naște pe Luke și Leia, iar Împăratul îl transformă pe Anakin în Darth Vader.

Noua serie plasează acțiunea la 30 de ani după seria originală.

În Episodul VII (Trezirea Forței) din 2015, Rezistența este condusă de Generalul Leia Organa. Din rămășițele Imperiului s-a ridicat Ordinul Întai, iar misteriosul Kylo Ren este unul dintre comandanți. Luke Skywalker se află în exil și toată lumea încearcă să îi dea de urmă. Leia îl trimite pe cel mai bun pilot al Rezistenței, Poe Dameron, pe planeta Jakku pentru a recupera harta către Luke, însă dă peste un Stormtrooper dezertor, Finn alături de care se prăbușește cu nava. Ulterior, Finn dă peste orfana Rey care recuperase droidul BB-8, cel care deținea harta, iar apoi gașca dă peste Han Solo și Chewbacca și evadează toți la bordul Milenium Falconului. Aflăm că Han Solo și Leia Organa au avut un fiu, Ben care a devenit Kylo Ren după ce a fost atras de partea întunecată a Forței și a devenit obsedat de bunicul său, Darth Vader. O confruntare între tată și fiu este iminentă și nu se termină prea bine. Rey are Forța puternică în ea, iar aceasta crează o legătură bizară cu Kylo Ren. Rey pleacă în căutarea lui Luke, ultimul maestru Jedi care o poate antrena.

Episodul VIII (Ultimii Jedi) din 2017 ne explică de ce Luke a plecat după ce a eșuat în antrenarea lui Ben și cum se va îndupleca să o antreneze pe Rey. Între timp Rezistența construiește un plan de atac contra Ordinului Întâi care nu dă randament în totalitate. Kylo Ren continuă această conexiune cu Rey și se bântuie reciproc într-un mod magnetic. În bătălia finală Rey se reunește cu Rezistența și reușește să salveze pe toată lumea datorită lui Luke care crează cu ultimele puteri o diversiune.

Ascensiunea lui Skywalker nu este nici în acest caz un titlu pus la întâmplare pentru Războiul stelelor: Episodul IX. Nu îți voi povesti ce se întâmplă în acest film, însă îți pot spune că se întâmplă destul de multe cât să încapă în poate trei filme. Povestea este încărcată de personaje noi și vechi, și de aceea am decis să povestesc mai sus filmele pentru a-ți reaminti personaje importante. Vor fi câteva surprize neașteptare, lucruri care mi-au îmbujorat obrajii și m-au făcut să exclam un mare WAW! Desigur, ca orice lucru plin ochi de detalii, filmul a dat și pe afară de câteva ori.

Dacă imediat după vizionare tindeam să îi găsesc mai multe defecte, acum efectul de după are o aromă puțin mai dulce și cred că acesta este efectul Star Wars. Au fost mai multe unde am simțit acest sentiment și probabil fanii au fost mereu mânați de efectul de după film.

Filmul abundă în efecte speciale deosebite și este incredibil cât de frumos au reușit să o introducă înapoi pe Carrie Fisher care ne-a părăsit în 2016, înainte de lansarea episodului VIII. Imagini din arhivă au fost folosite cu ingeniozitate și, desi tehnic par cam statice și se poate observa că nu au avut foarte multe resurse, faptul că au readus-o alături de noi ne încântă enorm. Filmul ar fi fost gol fără ea și va primi la rându-i o ieșire demnă și completă

Rey are momentele ei de luptă interioară, la fel și Kylo Ren, iar magnetismul lor epuizant va ajunge până la unul greu de suportat. Vor lupta, vor înțelege de ce și cum. Daisy Ridley joacă impresionant în acest film și duce rolul fix unde era necesar. Adam Driver este și el peste așteptări. M-a impresionat și interpretarea sa care îi solidifică într-un fel cariera.

Filmul oferă răspunsuri mult așteptate și încheie saga într-un fel spectaculos după 42 de ani în care ne-a ținut în suspans. Acest final îi aduce omagii lui George Lucas care nu s-a mai implicat în această trilogie, dar iată că spiritul lui este prezent.

Și iată că tot m-am întins în poveste, care este una captivant de povestit și dificil de rezumat în cateva cuvinte. Sunt atât de multe detalii care fac din această saga un adevărat univers fascinant pe care Disney, care controlează Lucasfilm, îl va exploata mulți ani de acum încolo. Poate că Skywalker nu va mai fi elementul de legătură între aceste filme și următoarele, însă suntem siguri că Războiul Stelelor va continua.

Ce-i drept, speram ca finalul să fie unul ușor diferit, o să înțelegi de ce spun asta după ce vei viziona filmul. Poate îmi vei da dreptate, poate nu… dar cert este că nu tot ce începe cu „A long time ago in a galaxy far, far away” se va termina întotdeauna cu un complet „And they lived happily ever after”.

Articole similare

15 COMENTARII

  1. Nu voi face un comentariu despre film cu amanunte care pot strica placerea vizionarii, ci ma voi referi la intreaga saga SW, cu ganduri doar de adevarat fan, nu de critic amator. Pentru inceput, sunt un fost pusti care sorbea cu nesat fiecare secunda din O noua speranta la cinema si isi tragea capul in jos cand navele imperiului pareau sa treaca deasupra capului lui. Aveam vreo 8 ani si eram deja prins in povestea magica. Mai tarziu am descoperit Imperiul…, tot la cinema, cu filmul care venea cu un poster superb, care costa 2 sau 5 lei, iar finalul seriei originale l-am prins pe caseta video, in compania unor prieteni. A fost seria care mi-a deschis gustul spre SF de calitate si spre cartile mari ale genului, pornind de la Dune si terminand cu cartile lui Asimov, dar a fost si seria care m-a facut să iubesc muzica de film, care a devenit un gen cautat pentru mine, inclusiv la filarmonica. Vorbesc doar de seria initiala pentru ca aceasta a fost cea care m-a influentat in cursul cresterii, celelalte doua serii fiind privite cu alti ochi, tot mai critici, de tanar si matur. Nu am acceptat grafica pe computer care sa inlocuiasca munca de chinez a companiei lui Lucas purtand numele unui film de-al lui, nu mi-a placut ca o serie care se intampla in trecutul SW sa aiba arme si nave cu design futurist, in timp ce seria initiala deborda de cutii metalice si forme colturoase. Nu mi-a placut in mod aparte nici ultima serie lansata, pe motive de scenariu slab, actori nu prea straluciti, baza pe efecte grafice care poleiesc si te fac sa uiti cat de subtire e topicul, dar mi-a placut ca au pastrat actrite englezoaice in cam toate filmele din serie si cele doua conexe, pornind de la Fisher, Clarke, Ridley si Felicity Jones, exceptie fiind Portman, o actrita nascuta in Israel. Ce nu imi place la SW este ca s-a transformat intr-o vaca de muls miliarde, ajungand sa fie universul SW in desene animate sau seriale cu baby yoda. In ritmul aceasta ne putem trezi cu filme despre copilaria lui Jabba, cu dragostele vanatorului de recompense sau despre drama chestiei din desert care te devora vreo 1000 de ani. Lasand gluma la o parte, cinematografia americana traieste o drama, fara subiecte noi, fara idei noi, preferandu-se sa se faca n continuari la filme deja verificate. Ca idee, din cele 10 filme propuse la concurs ghiciti cate sunt originale?

  2. Am vizionat Saga Star Wars de mai multe ori decat as putea numara si are un loc special in inima mea. Nu e de mirare ca am asteptat cu sufletul la gura ultimul film din cea de-a 3-a trilogie si finalul unei intregi istorii. Intr-adevar, de-a lungul celor 8 filme am avut, poate, cu totii momente in care ne spuneam „Stai asa… Ce?” si am facut cu totii o multime de supozitii in legatura cu ce va urma. Am ras, am plans, ne-am imaginat cum ar fi decurs povestea daca am fi scris-o noi si o data cu filmul numarul 9 s-au limpezit multe. Poate nu toate asa cum ni le-am imaginat, dar cu siguranta spectaculoase peste poate. Adevarat, trilogia aceasta Disney e cat se poate de diferita de cea Prequel si de cea Originala, dar foarte reusita. Am vizionat Ascensiunea lui Skywalker imediat dupa aparitia in Romania si am fost impresionata. Nu neaparat de efectele speciale(care erau de asteptat), ci de povestea in sine. Sau mai bine zis, de continuarea povestii. Rulasem prin minte mult prea multe supozitii, dar nici una nu il includea pe Palpatine. Mi s-a parut un touch superb ca au fost readusi si ceilalti veterani: Solo, Leia si Lando. Ma asteptam sa ii revad si pe Qui-Gon, Yoda si Obi-Wan macar in niste flash-uri, dar per total incheierea a fost apoteotica. Abia astept sa apara dvd-ul ca sa il revad si sa imi completez si colectia. Long live Star Wars <3

  3. Star wars : The Rise of Skywallker este un film plin de actiune, dar inutil si fara logica. Prea mult digital si efecte speciale dar care se vad ca sunt superficial realizate. Personal m-a dezamagit aceasta parte a IX-a, aveam asteptari mai mari.

  4. Eu fac parte din grupul de oameni care au urmarit episodul cu multa placere, fara sa ma gandesc la primele serii. Mi-a placut cum au terminat povestea, desi poate Rey a fost putin prea puternica, intr-un timp cam scurt. Dar, lasand la o parte micile minusuri, pot spune ca este un film super. Mi-a placut foarte mult cum a fost realizata povestea lui Kylo Ren, dar si interactiunile dintre Rey, Finn si Poe. Efectele speciale au fost la ele acasa, iar personajele s-au ridicat la nivelul asteptarilor.

  5. As fi vrut sa fiu Leia si sa lupt de partea rezistentei, avand capacitati telepatice. Mi-ar fi placut sa citesc gandurile oamenilor (poate usor nostalgica dupa Jean Grey). Oricum renasterea Reyei cu pretul adormirii lui Ben este o scena romantica, nu-i asa? Chiar daca scena e fumata si binele invinge din nou, ca intotdeauna, raul, e al naibii de romantic…..P.S. N-am plans, daca asta v-ati intrebat 🙂
    Cat despre incheierea seriei, mi-ar fi placut sa aiba un alt final si un alt fir narativ (primele filme ale seriei sunt memorabile). Ascensiunea lui Skywalker seamana foarte mult cu Return of the Jedi. Sigur ca aparitia lui Palpatine si relatia cu unul dintre protagonisti era foarte greu de anticipat. Impresia finala: s-a incheiat, asteptam alt film 😉

  6. Ultima parte din trilogia sequel are foarte multe referinte la filmele precedente si pastreaza in pare parte acelasi fir narativ.
    Pare o reintoarcere la origini, la nostalgia vremurilor demult apuse, iar imaginile senzationale, coloana sonora veche (a se citi clasica), dar inca wow, luptele cu sabiile laser creaza aceasta impresie.
    M-as fi asteptat ca titlul sa nu te duca cu gandul la ceea ce se va intampla in film. Din pacate, titlul e sugestiv, iar pentru un fan al genului, nu trebuie sa te gandesti prea mult ca sa-ti dai seama ca ascensiunea lui Skywalker este, de fapt, ascensiunea intunecatului Kylo Ren catre varianta sa luminoasa, Ben Solo (trecand dintr-o parte a Fortei inspre cealalta).
    Raman cateva intrebari fara raspuns. Cum a reusit Palpatine sa reinvie? Nu fusese omorat in Return of the Jedi? Poate a fost salvat de acolitii sai sau, mai interesant, poate sufletul lui s-a transferat intr-o clona….. singurul lucru de neanticipat este ca Palpatine pare ca era maestrul papusarul seriei, tragand sforile si incurcand itele fara sa te astepti la asa ceva.
    Mai mult, il “reinvii” (daca Palpatine chiar a murit) ca sa-l aduci inapoi ruda cu cineva important !
    Oricum, daca singurul scop al seriei a fost sa creeze terenul cresterii vanzarilor de cani, plusuri si tricouri, i-a reusit. Traiasca marketingul!
    Ascensiunea lui Skywalker pare un copy-paste ieftin dupa Return of the Jedi. Trilogie care incepe si se termina. Si cam atat….Cred ca Rogue One a fost cel mai bun film al seriei.
    Mi-ar fi placut sa fiu, evident, de partea Rezistentei si sa am puterea de a invia sufletele celor pierduti fara sa fie nevoie sa-mi pierd la randul meu viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rămâi aproape

7,206FaniÎmi place
9,983CititoriConectați-vă
3,875CititoriConectați-vă
62CititoriConectați-vă
140AbonațiAbonați-vă

Poate te vor fascina și...